FMC Verzijden open voor corona revalidatie.

 

Door een speciale scholing van Chronisch ZorgNet, kunnen onze longfysiotherapeuten op basis van de juiste kennis coronapatiënten in hun revalidatietraject begeleiden. Ze richten zich hierbij op zowel het fysieke traject, als op voeding en de mentale gevolgen die een corona-infectie kan hebben op de patiënt. Via Chronisch ZorgNet hebben de therapeuten, die al gespecialiseerd waren in longaandoeningen, zich verdiept in de behandeling van coronapatiënten en worden zij op de hoogte gesteld van de nieuwste inzichten door middel van een webinar.

 

De longfysiotherapeuten van FMC Verzijden richten zich zowel op de revalidatie van coronapatiënten die thuis ziek zijn geweest als patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen. Beide groepen blijken na herstel van de infectie soms nog ernstig verzwakt en hebben baat bij het opbouwen van spierkracht en conditie om de dagelijkse activiteiten weer op te pakken. Er is ook aandacht voor mentale gezondheid, voeding en participatie.

 

Op basis van de klachten die u ondervindt richt de revalidatie zich op een drietal profielen:

  • Longfunctie (o.a. kortademigheid en benauwdheid)
  • Fysiek functioneren (o.a. kracht, conditie, balans, ADL)
  • Mentaal functioneren (o.a. geheugen, concentratie, angst, depressie)

 

Fysieke klachten waar de coronapatiënt last van kan hebben zijn:

  • Spierzwakte (denk hierbij naast de grotere spiergroepen ook aan romp, slik- en ademhalingsspieren)
  • Conditieverlies
  • Gewrichtsklachten
  • Vermoeidheid
  • Balansproblemen

 

Het is de aanbeveling dat fysiotherapie binnen een week na ontslag uit het ziekenhuis wordt opgestart.

De frequentie van de training is afhankelijk van uw individuele wensen en situatie, maar er wordt aangeraden om te starten met twee keer in de week in de eerste 12 weken.

Mocht u niet in staat zijn om naar de praktijk te komen dan kunnen onze fysiotherapeuten ook naar u thuis komen.

 

Verder werken onze fysiotherapeuten, indien noodzakelijk, samen met een diëtiste, ergotherapeut en de huisarts voor optimaal herstel.

 

 

Chronisch ZorgNet

FMC Verzijden is aangesloten bij Chronisch ZorgNet, een ideële stichting. Chronisch ZorgNet biedt een landelijk dekkend netwerk van ruim 2300 fysiotherapeuten gespecialiseerd in de behandeling van chronische aandoeningen, waaronder coronarevalidatie.